Şu Anda Burdasınız
Anasayfa > Arka Bahçe > Bütün Kuşların Uçtuğunu Sanıyorsanız yanılıyorsunuz İşte Uçamayan 6 Kuş

Bütün Kuşların Uçtuğunu Sanıyorsanız yanılıyorsunuz İşte Uçamayan 6 Kuş

Kuş deyince ilk aklımıza gelen uçmalarıdır. Ama evren öyle güzel bir ahenge sahiptirki bu yazıyı okuduğunuz da her kuşunda uçamayacağını göreceksiniz. Sizler için uçamayan 6 kuşu listeledik. İyi okumalar dileriz efendim.
1: Penguen:

Uçamayan kuşların listesi penguensiz olamazdı kuşkusuz.Penguen türünün 18 cinsi de uçamıyor, yüzmek ve dalgıçlık yapmak konusunda birer uzman olduğunu söylememiz yanlış olmaz.İnsanlar penguenlerin yaşam alanlarını Antartika ile ilişkilendirirken, çoğu penguen türü de yüksek enlemlerde yaşıyor. Bazı türleri ise ılıman iklimlerde bile yaşıyor ve Galapagos pengueni aslında Ekvator’da bulunuyor. Ekvator’da yaşayan Penguenler dikkate değer derecede romantik-penguenlerdir. Büyük bölümü tekeşlidir ve sömürgelerinde yaşayabilecek yüzlerce hatta binlerce kuş arasından bile her mevsimde aynı dostları ve eşleri tercih ediyorlar.

2: Ördek :

Ördeğin dört türünden üçü uçamazlar ancak dört türden dördü de birbiri ile eşleştirilip karıştırılmamalıdır. Eşleştirilen türler içinde bile, bazı erkekler aslında uçuşa kalkış için hareket edemeyecek kadar ağırdırlar. Bu ördek türleri kendi aralarında da saldırganlık ve toprak anlaşamamazlıkları nedeniyle kanlı savaşlar gerçekleştirmektedirler.





3: Weka Kuşu:

Weka, Yeni Zelanda’da yaşayan bir kuştur. Bu kahverengi, tavuk boyutundaki kuş, yerli Yeni Zelandalılar ve Avrupalı ​​yerleşimciler için önemli bir kaynaktır, ancak şu anda nesli tükenmek üzere. Weka kuşları dişi ve erkek olmak üzere sürekli bir biri ile deüt yapıp tıpkı şarkı gibi sesler çıkarmaktadırlar. Weka kuşlarının bir diğer özellikleri ise çok yetenekli yüzücülerdir.

4: Deve Kuşu:

Deve kuşu, uçamayan bir kuş türüdür. Struthio türünün tek üyesi olarak hayatta kalmıştır. Kuşlar arasında en hızlı koşan ve en büyük yumurta sahip olan türlerdir. Boyu 2-2,5 metre olan kuşun ağırlığı ise 130-150 kg arasındadır. Bilinen altı türü bulunmaktadır. Arap devekuşu denilen Suriye ve Arap çöllerinde yaşamış olan türü artık soyu tükenmiş canlılar arasındadır. En çok bilinen türü Tanzanya ve Kenya’da yaşayan Masai devekuşudur. Diğerlerinden daha kısa boylu olan Emu devekuşunun dişisi erkekten daha boyludur. Tepeli devekuşu ise en tehlikeli türler arasındadır. Ayaklarında üç parmak bulunan türün en içteki parmağı hançer şeklindedir. Attığı tekmelerle tehlikeli olan bu tür, yerden 1,80 metre yukarıya zıplayabilir ve suda çok güzel yüzebilir.



5: Kiwi Kuşu:

Kiwi kuşu, kivigiller (Apterygidae) familyası içindeki tek cins olan Apteryx’de sınıflanan kuş türlerinin ortak adıdır. Bu kuş türleri yalnızca Yeni Zelanda’da yaşar ve bu nedenle Yeni Zelanda’nın simgelerindendir. Kiwi kuşları uçamayan kuşlardandır ve bazı türleri de nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Günümüzde kabul gören 5 kiwi kuşu türü vardır. Bunlar; Tokoeka, benekli büyük kiwi, Kuzey Adası kahverengi kiwisi, benekli küçük kiwi, Okarito kahverengi kiwisidir.

Kiwi kuşunu diğer kuşlardan ayıran en önemli özelliği, bir kuş olmasına rağmen kanatlarının olmamasıdır. Kanatları olmadığı için uçamayan bu kuşlar, çok hızlı koşabilirler. Yeni Zelanda’’ya özgü olan kiwi kuşları oldukça ilginç canlılardır. Vücut büyüklüklükleri yaklaşık olarak tavuk kadardır. Yuvarlak, tombul bir yapıya sahiptirler. Kısa boyunlu, küçük kafalıdırlar.

6: Kakapo Kuşu:

Kakapo olarak bilinen Strigops habroptilus, Strigopidae papağan ailesinin canlı tek üyesidir. Yeni Zelanda’nın endemik bir türü olup, ender özellikleriyle benzersizdir (New Zealand Charitable Trust, 2011). Kakapolar, 4 kiloya ulaşan ağırlıkları ve irilikleriyle, en büyük papağan türüdür. 60 ile 90 yıl yaşam süresiyle de dünyadaki en uzun ömürlü kuş olarak bilinmektedir.

Kakapolar gece yaşayan tek papağan türüdür. Geceleri aktif olmalarına rağmen, gece görüşleri veya sese duyarlılıkları zayıftır. Bununla beraber koku alma yetenekleri oldukça gelişmiştir (Steiger, 2009: 2; Kakapo Recovery Plan, 2011). Gece yaşamaları, yumuşak tüylere sahip olmaları ve yüzlerinde baykuşlar gibi diske benzer bir görünüm olması nedeniyle baykuş papağan olarak da bilinirler. Bunun yanında erkek bireylerin çiftleşme öncesi şişirerek ve bir takım sesler çıkararak sergiledikleri çiftleşme ritüelleri de benzersizdir. Ancak belki de en önemli özellikleri, uçamayan tek papağan olmalarıdır. Özgül şartlar, kakapolarda uçamamanın evrilmesine yol açmıştır.

Bir Cevap Yazın

Top